Problema absorbtiei fondurilor europene nu este problema Guvernului sau a vreunui Minister anume, ci este o problema a societatii noastre - Economie - Finante, Banci

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Economie / Finante, Banci
Problema absorbtiei fondurilor europene nu este problema Guvernului sau a vreunui Minister anume, ci este o problema a societatii noastre
Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata "Atragerea fondurilor europene" , pe care o puteti citi in continuare.
Atragerea fondurilor europene este un subiect intens dezbatut de foarte multe persoane, in medii numeroase. Experiența pe care am dobandit-o in ultimii ani trebuie sa fie fructificata in perioada urmatoare pentru a demara proiecte de o calitate superioara. Dincolo de acest fapt insa, este nevoie de o mai mare coerența in coordonarea activitaților ce tin de atragerea si absorbția fondurilor europene.
Numerosi actori din domeniul acesta au adus in prim-plan problemele pe care le intampina. Astfel, s-au mentionat lipsa resurselor umane, a documentatiilor tehnice nu foarte corecte sau chiar incapacitatea de a asigura cash-flow-ul in timpul proiectelor. Numerosi beneficiari au o problema de cofinantare deoarece sectorul bancar nu-i ajuta foarte mult, institutiile publice au o problema de cash-flow.
Este nevoie de strategii locale, de studii de impact, stabilitate in sensul de echipa si motivare a resurselor umane. Legislatia este inca foarte stufoasa si nearmonizata cu statele partenere, iar ea trebuie simplificata optim.
Alte problemele intampinate de cei interesati in accesarea fondurilor europene sunt legate de durata excesiv de lunga a procesului de evaluare a propunerilor de proiecte, aplicarea neuniforma si discretionara a criteriilor de evaluare a propunerilor de proiecte, probleme multiple legate de prefinantare, nerespectarea termenului contractual pentru efectuarea rambursarii cheltuielilor, insuficienta numerica a resurselor umane din cadrul Autoritatilor de Management coroborata cu necunoasterea cadrului legislativ si oferirea de solutii uneori diametral opuse pentru aceeasi problema, durata excesiv de lunga pentru aprobarea Actelor Aditionale, calitatea deficitara a serviciului de tip helpdesk care ofera informatii eronate sau contradictorii.
Este destul de clar ca fondurile structurale nu pot fi absorbite la maxim cu actualul sistem. Beneficiarii din teritoriu sunt din ce in ce mai putin interesati de accesarea fondurilor structural si, din pacate, exista o tentativa de politizare a acestor proiecte. Pentru politica monetara, accesibilitatea la fonduri europene este o problema de interes national, de strategie nationala si impreuna trebuie sa rezolvam o noua constructie institutionala si legislativa de accesare a acestor fonduri.
Trebuie luate masuri de natura urgenta, pe termen scurt, care sa rezolve problema personalului nemotivat financiar, insuficienta numerica a personalului, plecarea profesionistilor din sistem si pe termen mediu.
Modelele polonez si ceh presupun amandoua descentralizarea la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale. Polonia a centralizat managementul fondurilor prin concentrarea Autoritatilor de Management, iar Republica Ceha examineaza optiunea recentralizarii unei parti a prerogativelor autoritatilor locale in aceasta materie.
Ca si concluzie pentru viitor, subliniez importanta asistentei tehnice din partea firmelor de consultanta de calitate si internationale, studii de fezabilitate pentru oportunitate, simplificarea procedurilor de lucru, cat si o comunicare mai buna intre actorii implicati.
Trebuie sa facem saltul necesar pentru imbunatațirea situației, prin trecerea de la rigiditate la flexibilitate, de la investitii la inovare, de la bani gratis la imprumuturi, de la dispersare la concentrare, de la o abordare reactiva la una proactiva, de la excesul de zel la reglementare, de la fuga de raspundere la asumarea riscului.
Dincolo de toate, trebuie sa intelegem ca problema absorbtiei fondurilor europene nu este problema Guvernului sau a vreunui Minister anume, ci este o problema a societatii noastre, iar datoria fiecaruia dintre noi este de a se implica in mod ferm si concret in soluționarea unor probleme din cele enumerate mai sus.
(Joi 19.06.2014 14:22, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Ilie Serbanescu: Romania s-a intors la capitalismul primitiv, cand angajatorul este vataful cu cravasa in mana si angajatul salahorul cu caciula in mana (06.05.2019)
Nu este bine sa pastrati sume mari de bani pe cardul activ (18.01.2019)
Analiza economica: Dupa 3 decenii, uimitoare masuri pro-Romania! (11.01.2019)
Avantajele si dezavantajele introducerii taxei pe lacomie (20.12.2018)
Ce este indicele robor, de ce creste sau scade acesta si cum influenteaza roborul dobanzile la creditele in lei (03.08.2018)
Clientii BCR nu-si vor putea folosi cardurile, in ziua de 1 ianuarie 2018, in intervalul orar 03:30 - 07:30 si 10:00 - 12:00 (30.12.2017)
Proiectul de buget pe 2017: Cel mai bun buget al Romaniei din ultimii 27 de ani (24.01.2017)
Eliminarea a 102 taxe nefiscale va aduce mai multi romani in clasa de mijloc si le va imbunatati viata de zi cu zi (29.11.2016)
Askredit.ro: Platforma revolutionara de microfinantare lansata in Romania (11.11.2016)
Cum sa te feresti de hoti atunci cand scoti bani cu cardul din bancomat (07.09.2016)
Romanii care fac mici afaceri non-agricole la sate pot sa obtina fonduri europene de 50.000 Euro - 200.000 Euro (28.07.2016)
Avem nevoie urgenta de masuri care sa stopeze apocalipsa economiei romanesti (30.06.2016)
Lira sterlina s-a prabusit, Euro scade, pretul aurului este in urcare (25.06.2016)
Brexitul provoaca un urias tsunami financiar (25.06.2016)
Moise Guran a riscat, dar a castigat la bursa 400 de milioane de lei in sapte ani! (02.05.2016)
Cetatenii care contribuie la bugetul de stat au dreptul absolut de a sti cum si pentru ce sunt cheltuiti banii lor (14.12.2015)
Urmeaza o perioada de stabilitate economica (02.12.2015)
Guvernul Ciolos are sansa de a face din Romania tigrul economic al Europei Centrale si de Est (1) (19.11.2015)
Guvernul Ciolos are sansa de a face din Romania tigrul economic al Europei Centrale si de Est (2) (19.11.2015)
Guvernul Ciolos are sansa de a face din Romania tigrul economic al Europei Centrale si de Est (2) (19.11.2015)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Marti 09.08.2022
1 EUR -0.33% 4.9050 lei
1 USD -0.88% 4.7905 lei
Toate valutele
Marti 09.08.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
MOTORKAPPA SRL
Craiova, Dolj, Strada Bariera Valcii nr. 58
> Service
MAXX 2001 SRL
Craiova, Dolj, Calea Bucuresti nr. 17 D
> Stomatologie
AVENSIS CAPITAL CONSULTING SRL
Craiova, Dolj, Strada Stirbei Voda nr. 47
> Consultanta in afaceri
Cele mai accesate companii
MOTORKAPPA SRL
Craiova, Dolj, Strada Bariera Valcii nr. 58
> Service
SORICART IMPEX SRL
Craiova, Dolj, Strada Brazda Lui Novac nr. 87
> Distributie carte
NEXT GENERATION DESIGN SRL
Craiova, Dolj, Strada Paltinis nr. 16
> Marketing si publicitate
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
Sursa online de accesorii destinate remorcilor
Un sofer care stie ce piese ii trebuie pentru masina sa va merge direct la sursa cand va avea nevoie de un carlig de remorcare. Oricare ar fi carligul care se potriveste masinii, dupa marca si model, comanda si plata se pot face online cu livrare curier
> Piese, Accesorii
Intreaga gama de materiale si echipamente electrice
corpuri si surse de iluminat casnic, industrial si arhitectural; aparataj electric casnic si industrial; produse electrice de medie si joasa tensiune; elemente de automatizari; cabluri electrice si accesorii pentru acestea.
> Electrice, electronice
Bijuterii lucrate manual
Bijuterii handmade cu cristale Swarovski Elements. Coliere, cercei, inele, bratari si seturi de bijuterii. Design modern, unicat!
> Bijuterii
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.1110 sec.
google-analytics.com