Debutul anului scolar a readus in prim plan problemele vechi si nesolutionate ale sistemului de invatamant romanesc - Actualitate - Educatie

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Actualitate / Educatie
Debutul anului scolar a readus in prim plan problemele vechi si nesolutionate ale sistemului de invatamant romanesc
Senatorul Marcel BUJOR a sustinut o declaratie politica intitulata: Un an nou scolar si vechile probleme ale sistemului de invatamant romanesc. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Debutul anului scolar a readus in prim plan problemele vechi si nesolutionate ale sistemului de invatamant romanesc.
In Romania, educatia ramane un domeniu subfinantat, 4000 din cele aproximativ 20.000 de unitati de invatamant nu au autorizatie sanitara de functionare la inceput de an scolar. Comparativ cu anul trecut, situatia nu s-a schimbat deloc, cele mai multe institutii scolare neautorizate sanitar fiind in mediul rural.
La unele unitati de invatamant neautorizate sanitar se executa lucrari de reparatii sau consolidare la care termenul limita de executie nu a mai fost respectat, altele nu sunt racordate la reteaua de apa potabila si canalizare, au grupurile sanitare in curtea scolii, nu au cabinete medicale, au spatii degradate sau improprii desfasurarii actului educational, au mobilierul invechit sau iluminarea deficitara a claselor, au spatii care nu indeplinesc conditiile cerute si nu dispun de conditii sanitare corespunzatoare.
Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Cimpeanu, a declarat ca scoala se situeaza pe o scara de la 1 la 10, intre 8 si 9, in timp ce Presedintele Romaniei afirma ca este o rusine nationala ca una din cinci scoli sa nu detina autorizatie sanitara de functionareā€¯ si ca este necesar un plan de trei ani pentru modernizarea unitatilor de invatamant.
La nivel national exista un numar mare de unitati de invatamant care au o nevoie acuta de finantare pentru modernizare si dezvoltare in vederea asigurarii conformitatii cu standardele europene privind spatiile de desfasurare a procesului educational.
In judetul Bacau, aproximativ 100 de unitati scolare, gradinite, invatamant primar si gimnazial, nu beneficiaza de conditii optime pentru desfasurarea activitatilor scolare si procesului instructiv-educativ, in vederea respectarii standardelor minime de functionare si cresterii nivelului de acces la educatia initiala, timpurie si de baza.
Fondurile alocate Proiectului privind Reabilitarea Infrastructurii Scolare in Romania pentru anul 2014 au fost in valoare de 15 miliarde de lei si insuficiente pentru finalizarea tuturor obiectivelor ramase de executat.
La intrebarile si interpelarile adresate in anul curent, Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, in vederea includerii la finantare a unor unitati de invatamant din judetul Bacau, in special din mediul rural, mi s-a raspuns ca Ministerul nu are posibilitatea financiara de a sustine investitiile din unitatile de invatamant preuniversitar, dar ca va intreprinde, din punct de vedere legal, tot ceea ce este necesar pentru cresterea continua a calitatii actului de invatamant.
Dupa anul 1990, sistemul de invatamant romanesc a fost intr-un proces continuu de reorganizare, uneori laudat, alteori criticat, ajungand astazi la stadiul de lipsa de reforma, management defectuos, lipsa investitiilor in infrastructura scolara, salariile mici care nu motiveaza cadrele didactice, elevi si parinti dezorientati.
Educatia trebuie sa reprezinte un domeniu prioritar pentru finantare, are nevoie de o strategie nationala, nu doar in teorie, de o reforma coerenta, gandita pe termen lung, care sa puna capat schimbarilor continue si fara rezultat din sistemul educational.
Romania ar trebui sa invete de la sisteme educationale implementate in alte tari europene, pentru a ajunge la o formula de succes, investind in calitatea actului de invatamant si in cadrele didactice.
Sistemul educational romanesc are nevoie de reorganizare si imbunatatire continua a calitatii, performantei si eficientei pentru a ajunge la standardele europene.
Dar, pana la elaborarea unei strategii de dezvoltare si modernizare eficienta a sistemului educational romanesc, ne resemnam ca educatia in Romania, se afla intre promisiuni si dificultatea materializarii lor.
(Marti 22.09.2015 16:38, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si-a deschis portile recent (01.11.2020)
S-a deschis anul universitar la Facultatea de Horticultura a Universitatii de Stiinte Agronomice (15.10.2020)
Nava Borcea a fost restaurata intre anii 2008 - 2015 si de 5 ani pluteste din nou pe Dunare (18.06.2020)
Gala LSRS premiaza studentii si absolventii din diaspora romaneasca (07.01.2020)
Elevii si prescolarii intra in vacanta de vara! (14.06.2019)
Gala de excelenta Invatatorii Seniori - Sarbatoriti in an centenar, un proiect al Primariei Capitalei (01.04.2019)
Colegiul National Sfantul Sava din Bucuresti, una dintre cele mai vechi si prestigioase institutii de invatamant din Romania (10.03.2019)
Centrul de Cultura Arhitecturala al UAR: Expozitia Bulevardul Ferdinand. LOCURI. POVESTI. PROIECTE (07.02.2019)
Amintirile inginerului Titus Cristescu despre scoala calaraseana din anii 1950 - 1962, care a dat cateva generatii de intelectuali de elita (08.01.2019)
Florian Popa Micsan este convins ca in anul 2050, Constantin Tudor va avea o statuie in centrul orasului Calarasi! (28.11.2018)
Senatorul Ionut Vulpescu ofera o bursa de studiu unui copil din comuna Dobra, judetul Dambovita, in care tatal senatorului a fost preot (26.11.2018)
In Romania sunt peste 1 milion de tineri inactivi: Nu au job si nici nu merg la scoala (17.11.2018)
Universitatea Spiru Haret are 14 facultati in 5 centre universitare: Bucuresti, Constanta, Brasov, Craiova si Campulung (18.10.2018)
Implicarea prof. dr. Constantin Tudor in evenimentul de personalizare a scolii din comuna Dorobantu, care a primit denumirea de Scoala gimnaziala prof. univ. dr. Adrian Radulescu (07.10.2018)
Ateliere de vacanta Art Antipa, la Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa (26.08.2018)
Ziua Dunarii- Ziua Pestelui Dunarean, sarbatorita pe 1 Iulie 2018 la Calarasi (23.06.2018)
SCOALA DE VARA la Muzeul Dunarii de Jos Calarasi, in perioada 9 - 13 iulie 2018 (23.06.2018)
Calendarul afisarii rezultatelor la Evaluarea Nationala 2018 (16.06.2018)
Structura anului scolar 2018 - 2019. Programarea vacantelor scolare: de iarna, intersemestriala, de primavara si de vara (16.06.2018)
Evaluare Nationala 2018: Azi incep testarile pentru elevii claselor a VIII-a (11.06.2018)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Marti 09.08.2022
1 EUR -0.33% 4.9050 lei
1 USD -0.88% 4.7905 lei
Toate valutele
Marti 09.08.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
MOTORKAPPA SRL
Craiova, Dolj, Strada Bariera Valcii nr. 58
> Service
MAXX 2001 SRL
Craiova, Dolj, Calea Bucuresti nr. 17 D
> Stomatologie
AVENSIS CAPITAL CONSULTING SRL
Craiova, Dolj, Strada Stirbei Voda nr. 47
> Consultanta in afaceri
Cele mai accesate companii
MOTORKAPPA SRL
Craiova, Dolj, Strada Bariera Valcii nr. 58
> Service
SORICART IMPEX SRL
Craiova, Dolj, Strada Brazda Lui Novac nr. 87
> Distributie carte
NEXT GENERATION DESIGN SRL
Craiova, Dolj, Strada Paltinis nr. 16
> Marketing si publicitate
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
Sursa online de accesorii destinate remorcilor
Un sofer care stie ce piese ii trebuie pentru masina sa va merge direct la sursa cand va avea nevoie de un carlig de remorcare. Oricare ar fi carligul care se potriveste masinii, dupa marca si model, comanda si plata se pot face online cu livrare curier
> Piese, Accesorii
Intreaga gama de materiale si echipamente electrice
corpuri si surse de iluminat casnic, industrial si arhitectural; aparataj electric casnic si industrial; produse electrice de medie si joasa tensiune; elemente de automatizari; cabluri electrice si accesorii pentru acestea.
> Electrice, electronice
Bijuterii lucrate manual
Bijuterii handmade cu cristale Swarovski Elements. Coliere, cercei, inele, bratari si seturi de bijuterii. Design modern, unicat!
> Bijuterii
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0974 sec.
google-analytics.com